UbaidullahJaafar: August 2016

Sunday, 28 August 2016

Mesti ramai nak tahu, apa resipi paling basic utk orang bujang..




Okay... malam ni nak share resipi paling basic untuk orang bujang cam aku ni.. hehehe..
.
Boleh hidang untuk dua orang lagi.. siap ada lebih lauk ni...
.
Lauk ni tak lengkap sebenarnya, sebab takde sambal jawa.. orang panggil sambal totok..
.
"..sambal dimana, bawang merah, ikan bilis, cili kampung digoreng sekali dan ditumbuk guna lesung batu.."
.
.
Okay lauk dalam gambar ni..
.
Telur dadar + kentang bendi..
.
1. Telur dadar tu, aku pakai cili 4 biji aku ketuk pakai pisau, dan campur bawang merah siap potong.. aku letak rencah magee kari sbb ada lebih ritu..
.
2. Lauk kentang ni.. aku goreng dulu kentang dgn minyak sikit.. agak da nak masak tu, aku masukkan ikan bilis sejemput + 2 bawang besar siap potong + 2 bawang putih + 15 tangkai cili siap ketuk pakai pisau tadi. Gaul gaul punyalah naik wangi.. lepas letak air asam sejemput jee, aku campur garam dua cuit (3 jari) aku renjis kat lauk tu. Gaul dan last sekali baru letak bendi n tambah air skit.. tanpa ajinamoto okay.. beress!!
.
3. Sambal totok aku tak buat.. tapi sambal ni fofuler masakan kampung.. Ambil 2 biji bawang besar + cili 15 tangkai + segenggam ikan bilis pastu goreng dgn minyak yg sikit. N tuskan dan tumbuk agak agak da pecah ikan bilis tu, siap dah.. jgn lupa tumbuh dengan garam sekali!
.
Rahsia ni, nenek aku cakap.. boleh buat kekal bahagia.. suami tak nak makan luar.. suami nak air tangan isteri jgkk!!
.
Aku dah bongkarkan rahsia nenek aku ni.. pssst jgn bagi tahu sesiapa..
.
Jappp!! Rahsia ni.. plss take note.. n try masak kat uma.. pastu tag nama aku kat insta.. semoga berjaya!!
.
#resipi
#nenek
#ubaidullahjaafar

Jom lihat video ni..
https://www.instagram.com/p/BJqDCPeDSUe/





Terima Kasih membaca =)

Thursday, 25 August 2016

Bersangka baik.. Mungkin Allah jentik perasaan kecewa ini utk menangis kepadaNya dahulu..

Lepas I kecewa..
.
Sebulan gak laa nak lupakan...
(Kecewa ini dah berlaku bertahun lalu.. Sengaja diceritakan balik untuk inspirasi)
.
.
Yaa.. benar kan?
Kesedihan hati seorang lelaki.. sape tahu, lukanya lebih dalam..hehe
.
.
I tak tahu, tapi masatu, I lupakan dgn sibukkan diri buat keje keje amal..
.
I sibukkan diri utk join program, sibuk belajar bisnes online.. sibuk mengajar orang..
.
Sibuk jugak perbetulkan diri.. bercampur masyarakat, buat kenduri kat uma.. join sahabat yadim.. dan join jemaah iktikaf mesjid..
.
Sibuk pergi seminar bisnes!

>> Agar I tak nak fikir langsung pasal wanita... Tak payah fikir langsung pasal nak kahwin!!
*masa tu lah, tapi masa sekarang Alhamdulillah dah normal dah.. hehehe
.
.
"..I ada impian besar sebelum kahwin nanti, I dah ada beberapa bisnes.. dah jadi trainer.. dan motivator.. maka permudahkanlah aku dalam apa jua bidang yang aku buat.."
.
(Dalam doa setiap niat yang aku buat.. masa beberapa tahun lalu..)
.
Sehingga didampingi orang orang baik mengingatkan diri ini..
Yang banyak mempengaruhi diri ini untuk perbaiki diri..
.
>> Tips: Bergaul dengan orang yang berjaya dalam impian yang kita nak..
.
Alhamdulillah, apa yang I impikan.. Memang betul, Allah gantikan perasaan kecewa tu, dengan benda lain yang lebih baik.. Allah tunaikan apa impian aku kat atas tu..
.
.
..Ada bisnes..
..Jadi trainer..
..Dan motivator..
.
.
I bermula dari bawah.. I join program program, jadi jawatankuasa, yang 'related dengan perkara impian I diatas masa kat Universiti.. Unpaid!
.
.
.
"..Masa tu kawan kawan kutuk I, wat perrr larhh kau join program program ni.. bukan dapat duit pun.. buat penat badan jerrr.."
.
.
Dalam hati I hanya menjawab, ".. I masuk dalam ni, sebab nak belajar, dan I ada matlamat I yang tersendiri.."
.
.
Bermulalah join fasilitator program Jejak Menara..
Anjuran Sahabat Yadim..

Dan aktif bagi talk di universiti sendiri..
Sampailah dijemput ke beberapa buat IPT..
.
Jadi trainer tu sebab, I dah bertahun, tahun jadi AJK Multimedia & Publisiti..
Memang ramai 'grab' I untuk kocing.. Jadi I ada keyakinan nak buka kelas sendiri..
.
Alhamdulillah, Allah permudahkan..
.
.
Tang motivator memang I suka bercakap..
I gagap dulu weyh!
.
Nak tahu tak I buat apa nak hilangkan gagap n low confident ni?
.
.
.. I pernah jadi DJ kolej kediaman, masa pengambilan pelajar baru..
.. I pernah jadi pembaca doa..
.. I pernah disuruh..agar beri tazkirah..
.
.
Sampailah, I join kelab debat kat universiti..
Acah acah lantang bercakap..
.
*padahal niat I nak improve communication skill jerr..
.
.
Bila bercerita tentang motivator..
.
I ada cerita lampau yang tersendiri untuk dijadikan tauladan dan sempadan.,
Yang boleh dijadikan bahan motivasi kepada rakan rakan I, mahupun, bila dijemput untuk bagi talk kat universiti..
.
Bila bercerita tentang penulisan..
.
I bukannya pandai menulis sangat.. Acah acah jerr..
Tapi I praktik untuk baca status inspirasi kat FB hari hari, baca makna ayat Alquran..
Dan I hari hari la praktik update status FB yang bagi inspirasi..
.
.
I update tu semua nak improve gaya penulisan I yang tak seberapa ni..
Sangat sibuk masa tu.. kan?
.
.
Nak tau tak story I?
Okay lepas tu..

I sedar.. mungkin..
.
.
Rasa susahnye nak cari bakal zaujah.. rasa macam diri ni takde sape nak... rasa cam tak laku jerr..

Ahhh... tak nak putus asa... sangka baik mungkin Allah sediakan yang terbaik utk kita..

Habis je I belajar kat UTHM.. I fokus bisnes betul betul.. org sibuk g cari keje..

I sibuk buat produk digital.. dan buat training..

Takpelah.. sementara belum grad..

Berbekalkan ilmu pemasaran yang sikit.. setelah pergi kelas meniaga sana sini.. Lepas balik tu, I praktik, dan sales meningkat naik.. lepas dapat beratus share tak sampai seminggu dilancarkan!

Dari situ, I da nampak flow mudahnya meniaga online..

*Jangan salah sangka, sales meningkat naik, berbulan bulan sebelum saya viral lagi tau..
(Setelah setahun bertatih buat bisnes online & training & motivator)

Masa tu jugak I siapkan penulisan buku yg akan diterbitkan tak lama lg..

Masa ni hati I da tawar da nak serius nak kenal lama lama..
I fikir, ada jer yang minat kat I n sedia nikah I nak 'accept' terus jerr...
.
.
Sambil sambil tu saya prepare lah...
Masatu,

I fikir bisnes dan memajukan diri jerr...
I banyak masa bergaul dengan orang orang yang bagi I semangat nak memajukan diri, bisnes, apa saja..

"..Bila kita bergaul dengan orang positif, inshaAllah kita jadi positif jugak.."
.
.
I hadir kelas kelas, dan seminar untuk tambah lagi ilmu dalam perniagaan..
.
.

.
.

Tapi.. selepas beberapa dekad menyepi soal jodoh...
Ada sesuatu yang buat aku tersentap dari lamunan diri.
.
.
Umi tanya..
Ayah tanya..

".. Ubai bila nak kahwin.. asyik belajar jerr tak habis habis.."
(Masa ni I mengadu, lepas habis degree nanti, I nak sambung lagi..hehehe)

.
.
"..Apa lagi yang aku perlu sedia lagi kan? Kalau bisnes dah ada, mak ayah makin tanya lagi... Akhir usaha dah ni.. lepas 2 tahun tak nak pikiaq pasai kawinn..."
.
.
.
After, over the year.. single..

.
Last sekali I promote sendiri kat group baitul muslim n kat profil FB..
(seyes.. ni kali pertama dalam hidup saya cuba iklankan diri macam ni.. rasa malu sangat)
.
.
*Sebelum ni hanya pandai promote bisnes jerr.. tapi tang nak promote diri untuk ambil hati seorang wanita untuk dijadikan yang halal.. Arrgghhh.. Itu I failed.. sebab I pemalu..
.
.
Banyak benda I fikir, apa kawan kata, apa mak kata, apa nenek kata..
Tapi I lawan balik.. I cabar diri ni.. Takkan benda baik nak malu malu kan..
.
I pejam mata.. dan publish terus post tu..


.
Tak sangka lak.. beribu ribu org komen.. beribu ribu rupanya org senasib cam I.. ada kerjaya tapi mencari jodoh..

Takpe.. jgn putus asa dalam berusaha..
.
Kerjaya itu tak menjamin, keperluan utk berjodoh..

Ramai yg bekerjaya belum berjodoh..
Rmaai yg belum bekerjaya pikir jodoh..

Ahhh... kan jodoh rahsia Allah..
.
Kalau dah jodoh..

Tak kisah lah jumpa macam mana sekali pun kan.. inshaAllah jumpa..

Akhirnya...

Setelah beberapa liku liku selepas viral...

Allah permudahkan semuanya untuk sy nikah nanti =)

*nanti saya umumkan sape jodoh sy.. tapi masa nikah nanti la.. selagi belum nikah I tak berani umum.. sebab selagi tak nikah.. kita belum jodoh sesiapa pun..

Duhai awak... jangan putus asa...

Nak cita kecewa, macam macam kecewa da I lalui.. ia sedih sampai demam demam..

I nak nangis.. tapi tak keluaq ayaq mata..

Mungkin Allah jentik perasaan ini utk menangis kepadaNya dahulu..

Yaa... betul.. Allah beri kekuatan lagi lepas tu..

Sorang kecewakan I, 100 org yg baik baik bg semangat yg baik..
.
.
.
Beberapa lama masa tu, I rasa..

I susah nak dpt bakal yang tepat masa tu..

Tapi I terus berusaha...

Sebab I tahu.. jodoh I mmg tak pernah tersalah orang...

Sebenarnya I malu nak share perkara sebenar tau..

Jadi, komen sape baca status I ni =)

#jodohubaidullahjaafar


*buat yang kecewa tu, jangan lupa senyum.. pandang depan.. travel dulu.. lihat keindahan alam.. Lihat kebesaran Allah.. Kita akan sedar, betapa kecilnya perasaan kecewa tu.. kalau nak dibandingkan Nikmat yang sangat Indah Allah dah bagi FREE pada kita =)





Terima kasih baca penulisan saya yg tak seberapa ni..

Nasihat sy, bila kita kecewa?
.
Kita kene bersyukur.. sebab Allah ada something yang 'surprise' yang lebih baik nak bagi kita..
.
.
Tak mengapa seandainya.. akhirnya kira bukan pilihan dia..
.
.
Kerana...
.
Bila kita bersangka baik.. kepada Allah..
Atas ujian ni.. semuanya dari Allah..

Kita akan mampu tersenyum lagi kepada Allah..
.
.
Yang manis..
Kita tertunggu tunggu...

Apa lagi yang Allah nak sediakan lepas ni..
Apa lagi ujian yang Allah datangkan...
Apa lagi hikmah disebalik kekecewaan ni..
.
.
Kita akan mampu tersenyum..
Rupanya selain dia..
.
.
Ada lagi lebih baik yang Allah akan hadirkan.. nanti..
.
.
Kecewa, sedih, duka mahupun gembira...
.
Kepada Allah lah kita menangis beradu.. dan meminta...

Kalau kecewa jgn salahkan orang tu tau..
Dan jangan salahkan diri...

Tapi sangka baik... pada Allah..

Allah datang kan sesuatu... Mesti yang terbaik...
Allah hilangkan sesuatu.. mesti tu terbaik jgk...

=)


Terima Kasih membaca =)

Tuesday, 2 August 2016

Disangkanya.. Saya viral sebab strategi bisnes..

Yaa... ada yang mengecam..
>> Disangkanya.. Saya viral sebab strategi bisnes..

".. Ala.. Bukan nak cari jodoh pon.. Hanya nak jadikan Alat melariskan barangan.."
.
.
Malah siap caci maki lagi.. Hmmm..
.
.
Terima kasih, syukur rahmat sebab sangka baik buruk macam ni.. mungkin sy boleh perbaiki diri lagi..
.
.
Tapi saya nak betulkan dulu..
.
"..Kalau kita yakin, pada yang maha pemberi rezeki.. Kita niat baik baik.. Allah akan permudahkan usaha kita.. dan Allah beri rezeki yang tak pernah kita sangka sangkakan.."



"..Jika kita akui kita bersaudara, sahabat yang baik.. kita akan menyayangi dan mengasihi sebagaimana mengasihi diri sendiri.."

Kita nak berada dalam side yang menyokong atau mencaci ya?

Jika kita dalam side mencaci.. ia bukanlah ciri sahabat yang menyayangi sahabatnya yang lain..
.
.
Malah ia memutuskan silaturahim..
.


saya..
.
.
Doakan sy kahwin awal tahun dpn ya..
.
.
Saya nak share.. Kenapa ia jadi cam ni..
Yang saya tak pernah expected dalam life..
.
.
Sebab ia bermula dari niat..
Niat saya niat nak ada ikatan yang Halal..
.
.
Baik.. saya cita balik bertahun tahun lalu..
.
Saya pernah niat nak kahwin, saat sy tiada kerja, tiada produk, tiada dikenali ramai pun..

Saya ada biasiswa jerr..
.
.
Banyak kali bakal zaujah reject..
Sebab.. mereka nak..

..puas bujang dulu..
..Nak happy kerja best dulu..
..Nak merasa enjoy gaji besar dlu..
..Mak ayah tak bagi..
..N tak sedia nak kahwin..
.
.
"..Nak approach muslimah lagi la susah.. sbb mereka semua nak jaga ikhtilat.."
.
.
Mungkin bagi dia.. kahwin ni satu benda yang terlalu berat sangat.. Walhal.. tanggungjawab akan dtg saat kita bersedia..
.
.





Berkat niat nak kahwin.. (walaupun di reject beberapa kali..)
.
.
Allah bagi kekuatan diri sy setelah berbulan bulan kecewa dan sedih..
.
.
Sebab wanita yang selalu saya masukkan namanya dalam doa.. Allah uji, ia dtg bkn sebagai jodoh.. tapi ia pergi utk mengajar aku dimana kebergantungan aku pada Allah dan erti ketabahan!

.
.
.



Tidak terhenti disitu.. (..Aku lupakan terus nak cari zaujah zaujah ni..)
.
.
Launch produk kesihatan wanita.. jenama sendiri.. dan jual pakai platform instagram.. Ramai jadi agen dan stokis..
.



.
Alhamdulillah dapat belajar sikit sikit menjual online.. rahsia rahsia meniaga guna instagram..
.
.
Ofcozz laa ramai kawan gelak.. sebab jual produk dalaman wanita.. takpe biarkan jerr dia gelak.. yang penting aku nak belajar meniaga..
.
.

"..first time meniaga online.. yg sebelum ni tak pernah ponn.."
.



.
Lojiknya..
.
Jika lelaki, sanggup tak awak nak ambil cabaran.. jual produk dalaman wanita?

Mulanya tak yakin jgk.. tapi aku redah jerr.. yang penting produk ada demand.. niat aku nak belajar..



dan kini.. semua setiap masalah dalaman wanita.. Aku tau da sikit..

..Masalah keputihan..
..Masalah berbau..
..Masalah gatal gatal ke
..Atau pun nak rapatkan balik

Atas ni aku dah tau, apa bahan herba yg sangat membantu utk masalah atas ni..




"..Kalau kita jual produk paling susah.. InshaAllah lepasni jual produk lain lebih mudah.."
.
.
.
Sebelum tu.. aku mmg aktif program u.. aktif kat universiti dlm multimedia.. selalu buat poster banner bunting backdrobe, video montaj.. after effect dan macam macam lg.. walaupun aku background elektrik..

Tak semestinya tak boleh belajar kan...
Tak lah pro.. tapi boleh laaa..

Aktif jgk multimedia sahabat yadim negeri..



.
.
Hari demi hari.. jodoh semakin dilupakan... kekuatan semakin bangkit..
.
.


Mula mula.. ajar kawan kawan.. makin ramai makin ramai.. lama lama buat training..




Dapat offer ajar kat ipt lain.. Last.. Keliling beberapa ipt malaysia ajar multimedia.. cara buat poster or video..



".. ada jugak invite utk share pengalaman meniaga online.."



Pastu..

Dah kumpul portfolio.. Saya rasa ia bagus utk dikongsikan secara meluas.. saya buat tutorial lengkap n padat.. dan kumpulkan kesemua lebih 40 koleksi design..



Alhamdulillah, produk digital ni meletup letup.. Tak lah meletup macam produk jerung tekemuka..



Tapi boleh laa..

Saya dah tersangat ready nak nikah sbb kewangan da cukup..

Tapi jodoh takderr lagi masa tu...
.
.
Ada pun.. sama da dia tak bersedia.. atau mak ayah tak benarkan..

Aku percaya jodoh Allah tentukan..
InshaAllah jika dia jodoh kita.. Allah akan permudahkan..

Yang susah susahkan tu.. jangan teruskan yaa... nanti takut tersilap jagakan jodoh orang lain rupanya..


.
.
.
Saat ni lah jodoh beribu ribu dtg.. walaupun yg dipilih satu jerrr =)

Apapun.. lau nak nikah.. niat dulu.. InshaAllah Allah permudahkan urusan kita..

Kini menghitung hari.. untuk status yang Halal.. doakan saya.. setelah bertahun kecewa.. harini Allah hadirkan sinar yang amat indah..

Bersyukur, kerana episod cinta ku.. mmg terbelit belit.. adakalanya terkelu lidah nak memahaminya..

Don't be sad.. Allah with u..
Think positive to Allah..
Allah serve something special to u.. that u really never expected!












































Terima Kasih membaca =)

 
This blog was own by me & copyright 2012 Ubaidullah Jaafar . All Right Reserved To Me.